Využití metod vícekriteriálního hodnocení variant ke komparaci podnikatelských úvěrů - Dvořák, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2019)
Mnoho podnikatelů a podniků využívá pro pokrytí svých potřeb úvěrové financování. Často je velmi obtížné vybrat právě tu nejlepší nabídku. Možným řešením je použití metod vícekriteriálního hodnocení variant, které usnadňují rozhodovací proces. Cílem této diplomové práce je tyto metody popsat a prakticky je použít při výběru nejlepší nabídky úvěru. Bylo zjištěno, že většina podniků metody vícekriteriálního hodnocení variant nepoužívá. Výsledky zpravidla nejvíce ovlivňovalo nejvíce preferované kritérium. Jako nejlepší nabídka úvěru byla nejčastěji zvolena nabídka od Moneta Money Bank, a.s.
The utilization of methods of multiple-criteria decision-making to compare business loans
Keywords: bankovnictví; úvěr; úroková sazba; metody vícekriteriálního rozhodování; podnikatelský úvěr; TOPSIS; WSA; Lexikografická metoda; banking; loan; interest rate; multiple-criteria decision-making; commercial loan; TOPSIS; WSA; Lexicographic method