Možnosti kultivace orchideje Macodes petola technikami in vitro - Svobodová, Simona (Jihočeská univerzita, 2007)
V současné době stojí terestrické orchideje v popředí ochranářských zájmů v souvislosti s druhovou ochranou a jejich citlivou reakcí na rušivé vlivy vnějších faktorů na původní prostředí. Komplex metod založený na kultivaci in vitro - explantátové kultury - představuje v současné době možnost záchrany, jak pro ohrožené rostliny, tak také pro jejich přirozená stanoviště. Cílem práce bylo vypracování postupu vegetativního množení pro tropický druh orchideje Macodes petola v podmínkách in vitro. Při výzkumu byly vyzkoušeny 4 metody, které se lišily v použití dezinfekčních roztoků, v době jejich působení a v použití různých kultivačních médií.
In vitro cultivation possibilities of orchid Macodes petola
Keywords: Orchideje; Macodes petola; Erythrodes nobilis; techniky in vitro; explantátové kultury; kultivace; vegetativní množení; mikropropagace; agar; živná média; sterilizace; okrasné zahradnictví; orchideje a obchod; Orchids; Macodes petola; Erythrodes nobilis; techniques in vitro; cultivation; vegetative multiplication; micropropagation; agar; nutrient medium; sterilization; decorative gardening; orchids and trade