Problematika provádění inventarizací ve vybraných podnicích, používané přístupy, jejich odraz v účetní a daňové rovině - Vošta, Zdeněk (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato diplomová práce se zabývá problematikou metod provádění inventarizací v podnicích. Cílem práce je popsat metody provádění, identifikovat možné problémy a doporučit řešení ke zlepšení. V úvodu teoretické části práce je charakterizována inventarizace a popsána její příprava. Metody provádění inventarizace (řádné, mimořádné inventarizace, inventury peněžních prostředků) a zachycení inventarizačních rozdílů v účetnictví a jejich daňové souvislosti. Praktická část se skládá s dotazníkového průzkumu jehož cílem je vytipovat obecné problémy při provádění inventarizace v podnicích a porovnat je s doporučeními v odborné literatuře. Analýza uakazuje, že zejména malé podniky podceňují provádění inventarizace a že náročnost inventury roste z velikostí podniku. Jako doplňková metoda výzkumu byl zvolen rozhovor ve dvou podnicích, jehož závěry obecně potvrzují výsledky dotazníkového výzkumu.
Inventory stocktaking in chosen enterprises, methods and their accounting and tax impacts
Keywords: Účetnictví; Inventarizace; Inventura; Normy přirozených úbyků; Accounting; Inventory taking; Stocktaking; Natural decrease of inventory