Prevalence obezity dětí v Mateřské škole a ve zdravé Mateřské škole v Českých Budějovicích - Hornátová, Klára (Jihočeská univerzita, 2009)
Dětská obezita je v dnešní době často diskutované téma a nabývá celosvětové epidemie. V populaci se jí objevuje čím dál více v nižších věkových kategoriích a to je zapříčiněno hlavně změnou stravovacích návyků, špatnou skladbou jídelníčku a velkým nedostatkem pohybu. Dnešní děti ve volném čase raději dávají přednost sezením u počítače nebo televize. Dětská obezita však s sebou přináší i psychickou újmu na zdraví dítěte. Jeho vrstevníci se mu často pro jeho hmotnost vysmívají a on se cítí být odstrčený a vyhledává spíše samotu a některé děti to řeší přejídáním. Mimo to obezita s sebou přináší i zdravotní problémy jako jsou diabetes mellitus, hypertenze, astma, onemocnění pohybového aparátu a právě i psychologické problémy. Proto je tak důležitá Mateřská škola, kde si děti osvojují návyky a setkávají se i s jinými výživovými zvyklostmi než doma v rodině. Rodina je leckdy spouštěčem právě špatného stravování. Bakalářská práce je zpracována za využití kvantitativního výzkumu, metodou dotazování rodičů dětí, technikou dotazníku. Zkoumaným souborem byly děti předškolního věku od 3 do 6 let. Dotazníky byly rozdány ve dvou Mateřských školách z toho jedna byla zdravá Mateřská škola a druhá klasická Mateřská škola v Českých Budějovicích . Pro svou práci jsem zvolila dva cíle. Zhodnotit podíl růstu obezity u dětí v Mateřských školách a monitorovat postoje dětí a rodičů k tématu strava a obezita. Výzkumem jsme došli k závěru, že podíl růstu obezity stále stoupá, avšak menší podíl obezity je ve zdravé Mateřské škole než v klasické. Rodiče jsou vcelku dobře informováni o tématu strava a obezita v obou Mateřských školách, ale v praxi nedbají na dodržování zásad. Dále jsem zvolila dvě hypotézy. Děti ve zdravé Mateřské škole se stravují zdravěji, dle zásad racionální výživy (i s přihlížením na stravu ve školce) a mají nižší BMI než jejich vrstevníci. 1. hypotéza se tedy potvrdila. Rodiče nejsou dostatečně informováni o správném stravování dětí a o prvních projevech obezity. Tato hypotéza byla vyvrácena. Rodiče jsou vcelku dobře informováni o správném stravování, ale v praxi nedbají na dodržování zásad. Výsledky výzkumu bakalářské práce mohou sloužit jako studijní materiály a jsou nabídnuty rodičům, kteří se podíleli na výzkumu.
Prevalence of obesity in children in a classical kindergarden and a healthy life style kindergarden in České Budějovice
Keywords: BMI; Celiakie; Dětská obezita; Diabetes mellitus; Prevence; Body mass index; Celiac disease; Children obesity; Diabetes mellitus; Prevention