Možnosti čerpání dotačních prostředků z fondů EU a jejich realizace ve vybraných obcích Jihočeského kraje - případová studie - Reischlová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2010)
Tato práce obsahuje stručný přehled a úvod do problematiky regionální politiky EU. Tento teoretický základ je později přenesen do praktické části, kde autorka nabízí přehled dotačních zdrojů (EU a národní) a jejich využití ve dvou jihočeských městech ? v Českém Krumlově a v Hluboké nad Vltavou. Nejprve jsou tato města obecně charakterizována a posléze autorka uvádí vyčerpávající přehled o státních a evropských dotacích v rámci let 2004 až 2009. Nasbíraná data poukázala jasně na fakt, že za celé sledované období se městu Hluboká nad Vltavou podařilo získat z evropských zdrojů o 6 mil. Kč více než Českému Krumlovu. Tento fakt je velmi zajímavý, neboť Český Krumlov je jednoznačně větším městem v porovnání s Hlubokou nad Vltavou, což dokazuje, že získávaní dotací je z velké míry závislé na administračních či projektových schopnostech daných měst.Tyto schopnosti se projevily i na procentuální úspěšnosti obou obcí, kdy Hluboké nad Vltavou bylo Evropskou Unií schváleno 60 % podaných žádostí, zatímco Českému Krumlovu necelých 30 %. Na základě informací z obou obcí je jasné, že první progrmovací období bylo v rámci přidělených dotací velmi chudé, zatímco tento trend se začal poměrně dramaticky měnit k lepšímu v druhém programovacím období. Celá práce jednoznačně potvrzuje, že s postupem času a s blížícím se závěrem druhého programovacího období a ukončení možnosti čerpání dotací v roce 2013, obce čerpají z EU čím dál tím více finančních prostředků.
Possibilities of Drawing the Grants from the Funds of the EU and Their Realization in Selected Communes in the South Bohemia - a Case Study
Keywords: strukturální fond; dotace; Český Kumlov; Hluboká nad Vltavou; evropský fond; programovací období; případová studie; evropské právo; structural fund; grant; Český Krumlov; Hluboká nad Vltavou; european fund; first period; case study; european law