Zdánlivý mír - Tesařová, Iva (Jihočeská univerzita, 2009)
Bakalářská práce ''Zdánlivý mír'' pojednává o tematice války v poezii 50. let 20. století. Úvodní část se zabývá historickými událostmi, které měli vliv na vývoj poezie a literatury, a dobovým kontextem. Tato práce popisuje představy kulturních referentů té doby o poezii a literatuře. Další část se věnuje vybraným autorům a jejich dílům. V práci se objevují jména jako: Konstantin Biebl, František Branislav, E. F. Burian, Miroslav Holub, Vítězslav Nezval a Ivan Skála. Interpretace básnických textů je zaměřena na danou tematiku, tedy tematiku války a míru. Z jednotlivých básních jsou vybrány a interpretovány motivy vztahující se k válečné tematice.
Illusory Peace
Keywords: válka; mír; socialistické budování; war; peace