Vliv zvýšené fyzické aktivity (sportu) na těhotenství a porod - Vítovcová, Natálie (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce se zabývá vlivem zvýšené fyzické aktivity (sportu) na těhotenství a porod. Ze začátku se v bakalářské práci věnuji samostatnému porodu a jeho fázemi neboli porodními dobami. Ve své práci jsem se zaměřila na fyzické změny v těhotenství, od metabolických změn a změny tělesné hmotnosti až po změnu pohybového systému a možných změn na kůži. V bakalářské práci jsou zmíněny také psychické změny, kterými si žena může projít. Následně se teoretická část zabývá životosprávou v těhotenství, kde je popisován vhodný pitný režim a vhodná výživa. Druhá polovina teoretické části je obecně zaměřena na fyzickou aktivitu a na fyzickou aktivitu v těhotenství. Jsou zde popisovány vhodné i nevhodné aktivity v těhotenství. Závěr teoretické práce zahrnuje vrcholové sporty v těhotenství a také relaxaci, která je velmi důležitou součástí u žen, které provozují sport na vrcholové úrovni. Cílem práce bylo zjistit, jaký vliv má zvýšená fyzická aktivita (sport) na těhotenství a porod. Byly položeny dvě výzkumné otázky: Jakým způsobem ovlivnila zvýšená fyzická aktivita těhotenství? Jakým způsobem ovlivnila zvýšená fyzická aktivita porod? Pro účely výzkumného šetření byla použita kvalitativní metoda, která byla provedena pomocí individuálních polostrukturovaných rozhovorů. Ty byly vedeny s respondentkami, které vykonávaly vrcholový sport se zvýšenou fyzickou aktivitou před těhotenstvím a některé také v těhotenství. Všechny respondentky byly před rozhovorem seznámeny s tématem a byl jim objasněn účel rozhovoru. Respondentky byly ujištěny o zachování anonymity a o nakládání s informacemi dle etických práv a norem. V průběhu rozhovoru byly informace zapisovány a poté anonymizovány. Kategorie a podkategorie byly vytvořeny pomocí analýzy dat metodou barvení textu. Z výzkumného šetření vyplynulo, že zvýšená fyzická aktivita má dobrý vliv především na psychickou stránku a fyzickou kondici. V těhotenství ženy neměly úzkostné stavy, deprese či jiné poruchy. Pouze jedna z respondentek měla obavy o plod, protože měla rizikové těhotenství, ale to nemuselo být způsobené vrcholovým sportem, který před otěhotněním vykonávala. Ženy byly po celou dobu těhotenství v dobré fyzické kondici, která se poté u některých respondentek projevila i u samostatného porodu. Ženy lépe zvládaly zátěž při porodu a věděly, jak správně dýchat. V období šestinedělí se všechny ženy zotavovaly velmi rychle a všechny se vrátily ke svému vrcholovému sportu. Výzkumná práce poukazuje na to, že lze vykonávat zvýšenou fyzickou aktivitu i v těhotenství, neboť má dobrý vliv na celkový stav ženy. Ženy by měly být o těchto faktech informovány od porodní asistentky. Důležité je podotknout, aby se ženy v těhotenství nepřepínaly na úkor těhotenství, a pokud se necítí dobře, raději sport omezit nebo úplně vynechat. Bakalářská práce může být využita pro zlepšení informovanosti žen, které se věnují zvýšené fyzické aktivitě (sportu).
The Impact of Increased Physical Activity (Sport) on Pregnancy and Childbirth
Keywords: Zvýšená fyzická aktivita; sport; fyzická aktivita v těhotenství; těhotenství; porod; porodní asistentka; Increased physical activity; sport; physical activity during pregnancy; pregnancy; childbirth; birth assistant