Převod nemovitého majetku českého státu na jiné subjekty - Jindrová, Jana (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce zachycuje historický vývoj držby nemovitého majetku v České republice od jejího vzniku do současnosti včetně zásah státu do těchto držebnostních poměrů a popisuje a charakterizuje převod státního majetku na jiné subjekty prostřednictvím státních orgánů pověřených převodem takového majetku. Diplomová práce je rozdělena do sedmi kapitol. V první kapitole je uveden historický přehled vývoje vlastnických a uživatelských vztahů na území České republiky potlačených v důsledku konfiskace nemovitého majetku státem. Zmíněna je i problematika tzv. ''restituční tečky'' a nabývání nemovitostí cizozemci. Druhá kapitola pojednává o postupech a metodách uplatňovaných při převodech nemovitého majetku českého státu na jiné subjekty cestou Pozemkového fondu ČR. Podrobně rozebírá prodej a převod nemovitostí podle zákona č. 95/1999 Sb, o podmínkách převodu zemědělských a lesních pozemků z vlastnictví státu na jiné osoby, podle zákona č. 229/1991 Sb., o úpravě vlastnických vztahů k půdě a jinému zemědělskému majetku, podle zákona č. 569/1991 Sb., o Pozemkovém fondu České republiky, podle Občanského zákoníku č. 40/1964 Sb. a podle zákona č. 92/1991 Sb., o podmínkách převodu majetku státu na jiné osoby. Třetí kapitola se zabývá současnou problematikou převádění nemovitého majetku z ČR na jiné subjekty prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Čtvrtá kapitola podává přehled o platných právních předpisech vztahující se k převodu nemovitého majetku České republiky, k němuž má právo hospodařit státní podnik Lesy České republiky. Pátá kapitola zachycuje postup při výběru nabyvatele zemědělské půdy podle § 7 zákona č. 95/1999 Sb. na Územním pracovišti Pozemkového fondu ČR České Budějovice. Informuje o počtu uzavřených smluv týkající se převodů nemovitého majetku státu uskutečněných na tomto pracovišti v roce 2006. Šestá kapitola se věnuje převodům nemovitého majetku státu v některých sousedních zemích Evropské unie. Podrobněji se zabývá právní úpravou a praxí uplatňovanou na Slovensku. Zmíněno je také Polsko a Spolková republika Německo. Diplomová práce je doplněna přílohami, které se vztahují k výběru nabyvatele a převodu pozemku podle § 7 zákona č. 95/1999 Sb. uvedeném v páté kapitole.
Transfer of real estate of the Czech state to other subjects
Keywords: převod; nemovitý majetek českého státu; Pozemkový fond ČR; Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových; státní podnik Lesy ČR; transfer; real estate of the Czech state; Land Fund of the Czech Republic; Office of the Government Representation in Property Affairs; the state enterprise Forests of the Czech Republic