Historický vývoj názoru na povahu světla a současné využití laserů při pokusech na SŠ - Diviš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2023)
Teoretická část této bakalářské práce poskytuje stručný náhled do historie o tom, jak se od starověku v průběhu let vyvíjely pohledy a názory na povahu světla až dodnes. Dále je v praktické části vysvětleno a provedeno pět pokusů s laserovým ukazovátkem, proveditelných na středních školách napříč různými tématy fyziky. Jedná se o pokusy: Měření tloušťky lidského vlasu, ohyb paprsku v solném roztoku, tekoucí proud vody jako optické vlákno, mikroskop z laseru (droposcope) a zobrazení vibrací pomocí laseru. Kromě uceleného popisu samotných experimentů je diskutován i jejich pedagogický přínos.
Historical development of the view of the nature of light and current use of lasers in high schools
Keywords: Historie světla; povaha světla; pokusy s laserem; History of light; nature of light; laser experiments