Hospodaření a rozvoj města - Hlasová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem této bakalářské práce je popsat hospodaření a rozvoj města Soběslav a posoudit existující tendence. Konkrétně je řešeno zejména období od roku 2001 do roku 2009. Základem pro dosažení cíle práce je porovnání vybraných ukazatelů se stejnými ukazateli 10ti podobných měst, přičemž je vycházeno zejména z dat přístupných v systému ARIS Ministerstva financí a z údajů Českého statistického úřadu. Oblast hospodaření je zaměřena na rozpočtové příjmy, které město může přímo ovlivnit, ve výdajích je největší prostor věnován kapitálovým výdajům. Celkově je na kapitálový rozpočet v této části práce kladen zásadní důraz, neboť je významný i z hlediska rozvoje města. Pozornost je věnovaná i zadluženosti. Oblast rozvoje je zaměřena především na demografické údaje, které jsou nejčastěji používaným a poměrně spolehlivým ukazatelem, dále je řešena bytová výstavba, nezaměstnanost a podnikatelské subjekty. Záměrem při zpracování této práce bylo především to, aby poskytla ucelený pohled na hospodaření a rozvoj města Soběslav a byla přínosem nejen pro představitele města, ale také pro jeho občany. Z analýz provedených k zhodnocení hospodaření a rozvoje města Soběslav vyplývá, že především rozpočtové hospodaření města lze hodnotit jako velmi dobré. Pozitivní je především to, že město dostatečně využívá své možnosti k vylepšení svých příjmů a v případě kapitálových výdajů postupuje uvážlivě. Za uspokojivou lze považovat i oblast rozvoje.
Urban economy and development of the town
Keywords: hospodaření města; rozvoj města; běžný rozpočet; kapitálový rozpočet; kapitálové výdaje; urban economy; town development; current budget; capital budget; capital expenditures