Celiakální sprue jako zdravotní, výživový a sociální problém. - Zimmelová, Hana (Jihočeská univerzita, 2009)
Celiakie je závažné, život ohrožující onemocnění dětí i dospělých. K diagnostice stačí provést odběr krve a při pozitivitě krevních testů biopsii tenkého střeva. Přes jednoduchost diagnostiky zůstává většina pacientů z různých důvodů nediagnostikována. Léčba tohoto onemocnění je relativně snadná - 100% vyloučení lepku z potravy. V naší společnosti není však takové vyloučení lepku ze stravy jednoduché. Lepek se používá v řadě průmyslově zpracovaných potravin. Dieta je finančně náročná, stát na speciální dietní potraviny ve srovnání s jinými zeměmi Evropské unie téměř nepřispívá. Tento přístup vede k tomu, že k zátěži časové - nutnost domácí přípravy stravy, psychické - závažnost onemocnění, jsou pacienti nuceni se potýkat i se zátěží sociální - finanční náročnost diety. Cílem bakalářské práce bylo vzhledem k nízké informovanosti gastronomických pracovníků o onemocnění a nutnosti speciální kuchyňské úpravy stravy prostudovat dostupnou odbornou literaturu a vypracovat jednoduchý výukový materiál pro tyto pracovníky. Materiál je vhodnou pomůckou i pro nově diagnostikované celiaky a nutriční terapeuty.
Coeliac disease as a health, nutritional and social problem.
Keywords: celiakie; bezlepková dieta; lepek; gluten; sdružení celiaků; celiak; bezlepkové potraviny; obsah lepku; coeliac disease; gluten-free diet; gluten; coeliac disease association; people with coeliac disease; gluten-free foods; gluten content