Změny v životním stylu seniorů v souvislosti s využitím sociální služby - pečovatelská služba - Kříhová, Dana (Jihočeská univerzita, 2010)
Bakalářská práce zkoumá změny v životním stylu seniorů v souvislosti s využitím sociální služby - pečovatelská služba. V dnešní době podle výzkumů demografického vývoje společnosti výrazně narůstá počet starých lidí. V souvislosti s tímto jevem roste i potřeba věnovat se otázce bydlení seniorů. Pro každého starého člověka je samozřejmě domovem místo, kde žije. Někdy však nastává situace, kdy zdravotní stav seniora již nedovoluje déle setrvat mu v jeho přirozeném prostředí a rodina nemůže, neumí nebo dokonce se nechce o něj postarat. Nastává naléhavá potřeba přesunu seniora do jiného zařízení, kde nalezne potřebnou péči. K jedné z mnoha možností bydlení patří i bydlení v domě s pečovatelskou službou. Klienti zde nacházejí potřebné služby, které jim napomáhají k tomu, aby mohli co nejdéle zůstat alespoň částečně soběstační. Cílem práce bylo zjistit změny, které nastávají v životním stylu seniorů po přesunu do domu s pečovatelskou službou, důvody přesunu a v neposlední řadě také využití možností nabízených sociálních služeb. K dosažení výsledků byl aplikován kvalitativní výzkum, především technika standardizovaného řízeného rozhovoru a kasuistiky klientů. K doplnění výzkumu byla použita sekundární analýza dat ze sociální dokumentace klientů. Výzkum byl uskutečněn u devíti náhodně vybraných respondentů z třech domů s pečovatelskou službou na Českobudějovicku, jejichž poskytovatelem je společnost Ledax o.p.s. Rozhovor vycházel z předem připraveného seznamu otázek a témat. Zásadním kriteriem, které jsem zvolila, byl uspokojivý zdravotní i duševní stav respondenta, jenž mi umožňoval rozhovor. Z odpovědí získaných výzkumným rozhovorem vyplývá, že senioři jsou v novém bydlišti spokojenější a přestěhování se do domu s pečovatelskou službou vnímají spíše pozitivně. Na základě provedeného výzkumu se domnívám, že cíle práce byly splněny. Bakalářskou práci lze využít k prohloubení informovanosti ostatních seniorů a jejich rodinných příslušníků o možnostech bydlení a zároveň využívání sociálních služeb v domě s pečovatelskou službou. Tato práce může být též využita jako zpětná vazba pro personál domu s pečovatelskou službou v oblasti spokojenosti klientů s nabízenými sociálními službami.
Changes in the Lifestyle of Senior Citizen in Relation to Used Social Services of Changes in the lifestyle of senior citizens in relation to used social services of "Day Care"
Keywords: Bydlení seniorů; dům s pečovatelskou službou; Senior; pečovatelská služba; sociální služby; stáří; Housing senior; Day care home; Day care; Senior; Social services; Old age