Daně v účetnictví podnikatelského subjektu - Kupková, Romana (Jihočeská univerzita, 2010)
Zabývám se daňovým systémem České republiky. Daňový systém je velice široké a komplikované téma. Zaměřuji se pouze na základní strukturu českého daňového systému. Nejprve dané téma popisuji teoreticky a po té prakticky. Popisuji typy daní, výpočet, účtování a změny pro letošní rok. Dále aplikuji zjištěné poznatky na konkrétní účetní jednotku. Tato účetní jednotka je osoba samostatně výdělečně činná v oblasti obchodu a zprostředkování služeb. Daň je povinná, nenávratná, neekvivalentní, neúčelová platba, která plyne do státního rozpočtu. Musí být stanovena zákonem. Převážná většina lidí chce platit co nejméně na daních, což je racionální chování plátce daňového poplatníka. Daňová soustava České republiky se skládá z přímých daní (z příjmů a majetkové daně), nepřímé daně (selektivní, spotřební a univerzální daně) a ostatní (sociální pojištění, místní poplatky). Struktura daňového systému v případě pana Beneše není moc komplikovaný. Pouze sem chtěla nastínit základní problémy, se kterýma se může setkat každý podnikatelský subjekt. Tyto problémy se týkají většiny osob samostatně výdělečně činných a chtěla jsem dospět k doporučením, na co je potřeba dávat si pozor. V praktické části analyzuji základní problémy jako vedení účetního systému, daň z příjmu fyzických osob (možnosti a výpočet), daňově uznatelné výdaje (složení a významný podíl), silniční daň (výpočet a porovnání s ostatními druhy daní), zdravotní a sociální pojištění (placené zálohy v roce 2009 a výpočty zálohy na roku 2010), silniční daň (výpočet záloh v roce 2009), mezní hodnoty daně z přidané hodnoty.
Taxes in the accounting of entrepreneurial subject