Rozvíjení dovedností kritického myšlení v rámci výuky čtení s porozuměním v hodinách anglického jazyka - Kocmichová, Dominika (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem této bakalářské práce je shrnout současné poznatky o možnostech rozvíjení dovedností kritického myšlení a provázat je s rozvojem čtení ve výuce anglického jazyka na gymnáziu. V úvodním oddílu práce je vydefinován pojem kritického myšlení a jsou zde představeny základní metody jeho rozvíjení. Dále mapujeme, jak je kritické myšlení vymezeno v očekávaných výstupech pro střední školství dle RVP-G (Rámcového vzdělávacího programu pro gymnázia). V analytické části práce hodnotíme, nakolik je v současných učebnicích anglického jazyka na gymnáziích věnována pozornost rozvíjení kritického myšlení v návaznosti na výuku řečové dovednosti čtení s porozuměním. Praktickým výstupem práce je metodická příručka rozvíjení kritického myšlení ve výuce angličtiny určená středoškolským vyučujícím. V příručce jsou zohledněny tři základní fáze čtení s porozuměním: přípravná, hlavní a následná fáze tak, aby vedly k propojení výuky této dovednosti a současně k rozvíjení vyšších úrovní kognitivních dovedností, které jsou pro rozvoj kritického myšlení nezbytné.
Developing Critical Thinking Skills through Reading Activities in English
Keywords: kritické myšlení; čtení s porozuměním; anglický jazyk; učebnice; gymnázium; didaktika anglického jazyka; práce s textem; RVP-G; critical thinking; reading comprehension; English as a foreign language (EFL); text books; upper secondary general education (ISCED 3); English language teaching methodology (ELT); working with text; FEP SGE