Pedagogické dimenze moderního umění - Chaloupková, Ivana (Jihočeská univerzita, 2008)
Celá práce se zabývá vztahem moderního umění a pedagogického procesu. Teore-tická část charakterizuje nejzákladnější směry, hnutí a školy moderního umění a myšlenky samotných malířů. Dále předkládá pedagogické koncepce Bauhausu, Wassily Kandinského, Paula Kleea a Marcela Duchampa. Věnuje se teoriím J. Uždila a H. Reada, kteří se zabývali výchovou uměním a k umění. Zmiňuje i možnosti působení moderního umění v mimoškolní výchově. Cílem praktické části (výtvarné akce) je pokus o neverbální komunikaci prostřed-nictvím abstraktních forem. Inspirací zde bylo dílo W. Kandinského. Jeho peda-gogické teorie byly využity pro rozšíření komunikačního potenciálu účastníků.
Pedagogical Dimensions of Modern Art
Keywords: moderní umění; pedagogické koncepce; výchova uměním; výchova k umění; moderní umění a volný čas; komunikace a abstraktní formy; modern art; pedagogical conceptions; education with the arts; education to the arts; modern art and free time; communication and abstract forms