Determinanty práce sester v domovech pro seniory. - Kubalová, Daniela (Jihočeská univerzita, 2022)
Abstrakt Bakalářská práce se venuje problematice determinantu práce sester v domovech pro seniory. Determinanty jsou faktory, ktere ovlivňuji psychickou a fyzickou zátez sester při peci o seniora v pobytovem zařizeni. Domov pro seniory je pobytove zařizeni, ktere je urcene seniorum se snizenou sobestacnosti. K zajišteni svych základnich potřeb zde senioři vyzaduji pravidelnou pomoc jine osoby. Sestra je nepostradatelnou soucásti zdravotnickeho tymu, ktery o seniory v techto zařizenich pecuje. Cilem bakalářske práce bylo zmapovat nejcastejši determinanty práce sester v domovech pro seniory. Praktická cást byla zpracována pomoci kvalitativniho vyzkumneho šetřeni. Vyzkumny vzorek tvořilo 10 všeobecnych sester pracujicich v danem domove pro seniory na standartnim oddeleni a na oddeleni se zvláštnim rezimem. Data pro práci byla ziskávána pomoci polostrukturovanych rozhovoru. Z vysledku vyzkumneho šetřeni vyplynulo, ze dotazovane sestry jsou ovlivňovány celou řadou determinantu, kdy nektere determinanty pusobi negativne a nektere pozitivne. Za determinanty, ktere je nejvice ovlivňuji, sestry povazuji pracovni kolektiv, motivaci a pracovni prostředi. Pozitivnim zjištenim bylo, ze sestry práce v domove naplňuje a pece o seniory uspokojuje. Jako negativum sestry vnimaji caste přetezováni personálu. Tato zjišteni mohou byt vyuzita vedenim jednotlivych zařizeni k dostatecne motivaci stávajicich všeobecnych sester.
Work determinants of nurses in homes for the elderly people.
Keywords: determinanty; ošetřovatelská pece; senior; sestra; determinants; nursing care; senior; nurse