Analýza trhu práce na Táborsku - Pešek, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem bakalářské práce je analýza situace ve vybraném regionu ČR z hlediska trhu práce a zároveň stanovení faktorů ovlivňující tento trh a navržení opatření ke sladění nabídky a poptávky po práci. Budou vymezeny problémy a příležitosti, které lze na trhu práce v regionu Táborsko očekávat do budoucna a nastíněny možnosti, jak řešit takovéto problémy nebo jim předcházet. Prvním krokem při tvorbě práce bylo nastudování odborné literatury. Dále následovalo shánění statistických dat, nejčastěji z Úřadu práce v Táboře a z Českého statistického úřadu. Z těchto dat byly poté sestaveny tabulky a vytvořeny grafy. Práce obsahuje charakteristiku regionu Táborsko, analýzu míry nezaměstnanosti, počtu nezaměstnaných a problémových skupin na trhu práce. Dále jsou uvedeni rozhodující zaměstnavatelé v regionu Táborsko. Část práce je také věnovaná projektům spolufinancovaným Evropskou unií. V závěru je vytvořena SWOT analýza silných (strengths) a slabých (weaknesses) stránek, příležitostí (opportunities) a ohrožení (threats) pro region Táborsko.
Analysis of labour market on Táborsko
Keywords: Nezaměstnanost; problémové skupiny; politika zaměstnanosti; SWOT analýza; spolupráce s EU; Unemployment; problem group; employment policy; SWOT analysis; cooperation with EU