Vývoj zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu Jihočeského kraje v letech 1930 - 2011 - Jeřábková, Šárka (Jihočeská univerzita, 2014)
Bakalářská práce sleduje vývoj zaměstnanosti ve zpracovatelském průmyslu Jihočeského kraje. Tento vývoj je vymezen od roku 1930, a to z důvodu dostupnosti, resp. nedostupnosti, statistických dat. Jako posledním sledovaným rokem, byl stanoven rok 2011, kdy proběhlo nejnovější Sčítání lidu, domů a bytů. Byly určeny tzv. profilové roky, které kopírovaly sčítání lidu na území České republiky, v nichž se daný jev sledoval. Výjimkou tvoří rok 1989, z důvodu dostupnosti podrobnějších dat, a právě proto byl tento rok určen jako profilový. Vzhledem k nejednotnosti sčítacích a statistických metod v jednotlivých profilových rocích, je velice důležitá metodika celé práce, která je podrobně popsána. Práce se zabývá územím dnešního Jihočeského kraje, který je tvořen 7 okresy, leč tomu v minulosti vždycky tak nebylo. Z tohoto důvodu je obsažen také vývoj administrativního dělení kraje. Celá práce je doplněna tabulkami a grafy, které zachycují vývojovou křivku daného jevu. Zároveň je teorie podpořena kartogramy a kartodiagramy.
The development of the employment of the manufacturing industry in the South Bohemian region from 1930 to 2011
Keywords: zpracovatelský průmysl; zaměstnanost; statistická data; Jihočeský kraj; manufacturing industry; employment; statistics; the South Bohemian region