Problematika chovu nosnic z pohledu zavádění obohacených klecí. - Heindl, Jakub (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou zavádění obohacených klecí. Od 1.1.2012 vstoupilo v platnost nařízení Evropské Unie týkající se povinnosti přechodu z neobohacených na obohacené klecové systémy, jež je platné pro všechny velkokapacitní chovy v EU. Konkrétní požadavky jsou řešeny v nové směrnici Rady 1999/74/EC. Nová legislativní úprava s sebou přináší řadu dopadů, jak již v oblasti samotných producentů vajec, tak i konečných spotřebitelů. V teoretické části práce je rozebrána problematika této oblasti se zaměřením na objasnění základní terminologie. Praktická část práce sleduje naplnění vytyčeného cíle v podobě zhodnocení dopadů z pohledu spotřebitele a chovatele. Dále je provedena analýza současného stavu na trhu a v neposlední řadě jsou porovnány stávající podmínky ustájení v klecích s požadavky welfare.
Breeding hens ? launching of fortified cages
Keywords: Obohacené klece; neobohacené klece; welfare; cena vajec; nosnice; fortified cages; unfortified cages; welfare; price of eggs; hens