Průběh a rizika datové migrace při změně účetního programu - Kadečková, Ilona (Jihočeská univerzita, 2020)
Tato bakalářská práce popisuje přechod mezi dvěma účetními systémy ve společnosti zabývající se prodejem podlahových krytin. Cílem práce je vyhodnocení průběhu, rizik a přínosů přechodu na nový ekonomický systém. Práce zahrnuje přehled historie účetnictví a vývoj forem vedení účetnictví od ručního zadávání dat až po zpracování účetních dat pomocí výpočetní techniky. Dále charakterizuje účetní a ekonomické systémy, kritéria pro výběr informačního systému a zabývá se bezpečností informačních systémů. Podrobněji se věnuje ekonomickému systému CÉZAR a informačnímu systému HELIOS Orange, mezi nimiž došlo k migraci dat. Tyto dva ekonomické systémy jsou vzájemně porovnány. Zároveň je analyzována finanční a časová náročnost migrace dat. V závěru je zhodnocen přínos nového informačního systému pro společnost. Výsledkem změny účetního systému je přechod na modernější, efektivnější a rozsáhlejší ekonomický systém. Firma tímto přechodem získala ucelený pohled nejenom na účetnictví, ale i majetek, skladové hospodářství, mzdovou agendu a personalistiku.
Progress and Risk of Data Migration in the Process of Changing the Accounting Program
Keywords: účetnictví; účetní informační systém; podnikový informační systém; ekonomický systém CÉZAR; informační systém HELIOS; accountancy; accounting information system; Enterprise Resource Planning; economic system CÉZAR; information system HELIOS