Vývoj ozařovacích metod od 2D k 3D technikám při ozařování v oblasti hlavy a krku - Urbanová, Petra (Jihočeská univerzita, 2010)
Zhoubné nádory ORL oblasti zaujímají páté až šesté místo v celosvětovém výskytu malignit. Dvě třetiny nemocných s nádory hlavy a krku přichází k léčbě s lokálně pokročilým onemocněním. V České republice nádory hlavy a krku zaujímají 2 - 3 % všech zhoubných nádorů. Nejčastější nádory hlavy a krku postihují larynx, hypofaryx a orofarynx. V každodenním životě člověka jsou obličej, hlava a krk nejexponovanější částí těla pro zevní styk, vnímání a kontrolu sebe samého. Jsou zde centra mimiky, možnosti komunikace i dorozumívacích schopností. Hlava a krk a zejména tvář jsou nejviditelnější oblastí lidského těla.Tím jsou určena i odlišnosti a specifika pro nádorová onemocnění hlavy a krku. V současné době se díky moderním technologiím, výkonnějším počítačovým systémům a soudobým pomůckám žene radioterapie v léčbě karcinomů hlavy a krku do popředí. Díky pokrokové zobrazovací technologii se na lineárních urychlovačích mohou rozvíjet nové techniky, zejména IMRT a IGRT. Díky těmto technikám pak můžeme výrazně šetřit dávkové zatížení okolních zdravých orgánů, což v minulosti nebylo možné. Výsledky porovnání založené na průměrných hodnotách dávají jednoznačně za pravdu nejnovějším technologiím a moderním technikám IMRT. Výsledné dávkové zatížení kritických orgánů (míchy) je u pacientů naplánovaných pomocí starších technik mnohem vyšší, než v případě techniky IMRT. Dávkový gradient je při použití IMRT technik strmější stejně tak hodnoty střední dávky (Dmean) , než v případě využití technik 3D plánování, což umožňuje v dalších fázích ozařování eskalovat dávku v cílovém objemu. Nižší je i další sledovaný parametr - maximální dávka v cílovém objemu PTV, kterou se daří většinou bez problémů udržet pod 107% celkově předepsané dávky ( dle mezinárodních doporučení má být dávka v cílovém objemu v rozmezí 95%-107% dávky celkové). Cílem bakalářské práce bylo podat srovnání nových a starších ozařovacích metod aplikovaných na oblast hlavy a krku. Porovnání těchto metod je velice složité, kvůli komplikovanosti plánování. Vyhodnocení spočívalo ve statistickém zpracování, vytvořeného z 25 pacientů léčených technikou IMRT. Z důvodu co nejvěrnějšího porovnání byl plán 3D proveden na totožně zakreslený cílový objem.
Evolution of radiotherapeutic methods from 2D to 3D techniques in radiotherapy of the head and neck area
Keywords: Klíčová slova: IMRT; 3D; DVH (dose volume histogram); nádory hlavy a krku; Key words: IMRT; 3D; DVH (dose volume histogram); head and neck tumours