Faktory ovlivňující vnější projevy říje a zabřezávání klisen - Houšková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Cílem práce bylo zpracovat fakta z českých a zahraničních zdrojů o reprodukci klisen. Na základě informací uvedených v literárních zdrojích bylo provedeno sledování zahrnující monitorování projevů a průběhu říje, vybraných charakteristik klisen jako jsou BCS, věk, aktuální využití jednotlivých klisen či případná hormonální stimulace. Do sledování bylo zařazeno 62 klisen ve věkovém rozmezí od 3 do 24 let. Sledované klisny byly různých plemen, zařazeny byly klisny se sportovní či hobby kariérou, ale také klisny, jejichž využití bylo primárně na chov. Cílem této práce bylo posoudit vliv jednotlivých vybraných faktorů na následné zabřeznutí klisen a posoudit nejvhodnější kombinaci charakteristik a projevů říje u klisen.
Factors affecting external manifestations of estrus and pregnancy in mares
Keywords: klisna; zapouštění; věk; BCS; vnější projevy říje; hormonální stimulace; mare; foaling; age; BSC; external signs of estrous; hormonal stimulation