Jazyk a styl povídkové tvorby Jana Balabána - Tušová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2012)
Stěžejním bodem bakalářské práce bude jazyková analýza povídkové tvorby Jana Balabána, konkrétně souborů Možná, že odcházíme a Prázdniny. Budu se zabývat specifickými jazykově - stylovými prostředky a jejich funkcí v daných textech. V úvodní teoretické části stručně představím funkční styl umělecký a tématiku, jež je pro autora signifikantní. Rovněž se krátce zmíním o jeho další tvorbě. V praktické části budu nahlížet na text z různých jazykových rovin, a to z hláskoslovné, lexikální, morfologické a syntaktické. Analýza bude doplněna o úryvky z textu, na nichž budou dané jevy vysvětleny. Výsledkem bude jazykový rozbor obou děl a jejich porovnání.
Language and style of Jan Balaban´s stories
Keywords: jazyková analýza; Jan Balabán; Možná; že odcházíme; Prázdniny; language analysis; Jan Balabán; Možná; že odcházíme; Prázdniny