Protektivní faktory u žáků ZŠ a jejich význam - Harazímová, Nela (Jihočeská univerzita, 2014)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku protektivních faktorů u žáků 6. - 9. tříd základních škol. Sleduje především problematiku sociální opory, resilience a self-efficacy jako významných protektivních faktorů. Definuje protektivní a rizikové faktory. Sleduje především to, jak mohou různé protektivní faktory ovlivňovat životní styl a duševní pohodu žáků 2. stupně základních škol v kontextu vývoje dítěte, s důrazem na vnímání sociální opory od rodičů, učitelů a spolužáků pomocí standardizačního šetření CASSS-CZ.
Protective factors of primary school pupils and their meanings.
Keywords: protektivní faktor; rizikový faktor; žák 2. stupně základní školy; sociální opora; resilience; self-efficacy; zvládání zátěže; osobní rozvoj; adolescence; pubescence; vzdělání; CASSS-CZ; protective factors; risk factors; social support; resiliency; self-efficacy; coping strategy; personality development; pubescence; adolescence; education; CASSS-CZ