Sponzorství, dary a reklamy - účetní a daňové aspekty - Ficová, Andrea (Jihočeská univerzita, 2008)
Bakalářská práce se zabývá účetními a daňovými aspekty sponzorství, darů a reklam. V teoretické práci nejdříve charakterizuji sponzorství, dary a reklamu. Dále rozebírám, jak se tyto náklady účtují. Posledním bodem teoretické části jsou daňové aspekty těchto nákladů. Zde jsem se především zaměřila na dary z pohledu dárce. Zde detailně popisuji za jakých okolností si může fyzické nebo právnická osoba snížit základ daně o zákonné dary. V praktické části popisuji, jak se sponzorství, dary a reklama účtují u Jednoty, s.d. České Budějovice, také popisuji koho Jednota, s.d. České Budějovice sponzoruje a jaké formy reklamy využívá. V posledním bodě praktické části řeším vliv darů na daňový základ.
Sponsorship, gifts and advertising - acounting and tax point of view
Keywords: sponzorství; dary; reklama; účetnictví; daňové náklady; odčitatelná položka; základ daně; daň; sponsorship; gifts; advertising; accounting; tax cost; tax-deductible items; tax base; tax