"Vyhrazeno subskribentům" aneb Česká erotická literatura v období 30. let 20. století - Simůnková, Aneta (Jihočeská univerzita, 2016)
Ve své diplomové práci se zaměřuji na otázku české erotické literatury vycházející ze surrealistických tendencí 30. let 20. století. Pozornost věnuji osobě Jindřicha Štyrského a bližšímu pohledu na jím podnícený umělecký experiment v podobě Edice 69 a předně bibliofilie Erotická revue 1 3. Vycházím přitom z literárněhistorického poznání, na jehož základě mapuji dobový i umělecký kontext, v němž dílo vznikalo, a životní etapu Jindřicha Štyrského mezi lety 1920 1934. Poslední část práce věnuji snaze ukázat, jakými tématy se erotická literatura zabývala a nakolik je redaktorskou práci Jindřicha Štyrského možno spojovat se surrealistickými tendencemi.
"Reserved for subsribers" or Czech erotic literature in the 30th of the 20th century
Keywords: Jindřich Štyrský; surrealismus; Erotická revue; Edice 69; erotická literatura; Jindřich Štyrský; Surrealism; Erotická revue; Edition 69; Erotic Literature