Literární text jako prostředek environmentální výchovy v pedagogice volného času - Benešová, Johana (Jihočeská univerzita, 2021)
Práce se zabývá literárním textem jako prostředkem environmentální výchovy v pedagogice volného času. Teoretická část popisuje pojetí environmentální výchovy a jejích cílů a environmentální výchovu a její pojetí v Rámcovém vzdělávacím programu pro předškolní vzdělávání. Dále se teoretická část zabývá environmentální výchovou a její rolí v rozvoji osobnosti dětí předškolního věku, definuje lesní mateřské školy a jejich pedagogickou koncepci. Dále je teoretická část zaměřena na literární text jako prostředek rozvoje kompetencí v environmentální výchově a předkládá výčet a popis vybraných výukových metod vhodných pro práci s literárním textem v mateřských školách. Náplní praktické části je vytvoření sady pracovních a metodických listů a jejich ověření v prostředí lesní mateřské školy.
Literary text as a tool of environmental education in Leisure Education
Keywords: literární text; environmentální výchova; pedagogika volného času; lesní mateřské školy; mateřské školy; předškolní věk; metody práce s textem; pracovní listy; metodické listy; literary text; environmental education; leisure education; forest kindergartens; kindergartens; preschool age; methods to work with literary text; worksheets; methodical sheets