Představa nastávajích rodičů o screeningu vrozených vývojových vad v 1.trimestru - Havlišová, Eva (Jihočeská univerzita, 2012)
Teoretická část této bakalářské práce je zaměřena na screeningová vyšetření v graviditě, screeningové vyšetření vrozených vývojových vad v 1. a 2. trimestru a invazivní metody prenatální diagnostiky. Screening vrozených vývojových vad plodu v 1. trimestru zahrnuje vyšetření biochemických markerů a ultrazvukové vyšetření. Tento screening se nazývá kombinovaný test. Kombinovaný test se provádí v rozmezí 11. ? 14. týdne gravidity. Screening v 1. trimestru se užívá k zjištění rizika trizomie 21. chromozomu a trizomie 18. chromozomu. Prvním cílem bylo zjistit očekávání rodičů od screeningu vrozených vývojových vad plodu v 1. trimestru. Druhým cílem práce bylo zjistit, zda mají rodiče obavy z výsledků screeningových vyšetření vrozených vývojových vad plodu v 1. trimestru. Výzkumné šetření bylo provedeno kvalitativním výzkumem formou nestandardizovaného rozhovoru. Výzkumným souborem byly čtyři páry na začátku 1. trimestru, které ještě neprošly screeningem vrozených vývojových vad v 1. trimestru. Všichni respondenti od screeningu vývojových vad plodu v 1. trimestru očekávají zjištění rizika vrozených vývojových vad v 1. trimestru. Pro všechny respondenty i respondentky je tento screening velmi důležitý, především pro uklidnění, že je s plodem vše v pořádku. Z druhé výzkumné otázky jsem se dozvěděla, že respondenti mají ze screeningových vyšetření vrozených vývojových vad v 1. trimestru obavy. Jedna respondentka se výsledků screeningu v 1. trimestru neobává. Tato bakalářská práce může posloužit jako studijní materiál pro studenty oboru porodní asistentka a porodní asistentky v nemocnicích.
The idea of expectant parents about the screening of congenital defects in 1.trimester
Keywords: Screening; Biochemický screening; Triple test; Nuchální projasnění; Screening; biochemical screening. Triple test; nuchal translucency