Úloha sestry v ošetřovatelské péči o zemřelé dítě - Koutníková, Radka (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o zemřelé dítě a je zaměřená na úlohu sester, jejich postoje a způsob, jakým sestry pečují o zemřelé dítě. Při vysoce profesionální péči je nutné poslední okamžiky života dítěte zlidštit, proto se objevují rituály, které jsou přijatelné pro umírající dítě, rodinu i ošetřující personál. Péče o umírající děti je pro zdravotnický personál velmi náročným úkolem a lze ji rozdělit na péči zdravotní, sociální, péči psychologickou a spirituální. U těžce nemocných a umírajících dětí musíme zjišťovat skutečné i potenciální problémy, stanovovat krátkodobé a dlouhodobé cíle, vytyčovat plány péče, poskytovat specifické ošetřovatelské činnosti a hodnotit jejich efektivitu a účinnost. Všichni zdravotničtí pracovníci musí spolupracovat a to i s celou rodinou. Sdělovat, že život skončil, je náročná a obtížná chvíle ve zdravotnickém povolání. Jednání s pozůstalými vyžaduje vysokou úroveň komunikačních schopností. Celý zdravotnický tým, musí tuto situaci důstojně zvládnout. Výsledky a teoretická část bakalářské práce budou sloužit jako zdroj informací pro sestry, které pečují o umírající a zemřelé děti. Sestry se výsledky práce mohou nechat inspirovat a může jim sloužit k zlepšení ošetřovatelské péče v těchto situacích. Přínos této práce spočívá v uvědomění si nutnosti rozšiřování vzdělání sester a následného využití získaných vědomostí a schopností v praxi. Mohla by posloužit i k zamyšlení zaměstnavatele nad péčí o zaměstnance pracující v takto náročné profesi.
The role of nurses in the nursing care for a deceased child
Keywords: dítě; sestra; potřeby; ošetřovatelská péče; smrt; child; nurse; needs; nursing care; death