Historie obce a sboru dobrovolných hasičů v Lažínkách v poválečném období - Kašíková, Edita (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá popisem historie obce a sboru dobrovolných hasičů Lažínky v poválečném období. Úvodní kapitola přibližuje dějiny Moravskobudějovického mikroregionu, města Moravské Budějovice, ke kterému byla obec v průběhu let přidružena. Další kapitoly jsou zaměřeny na historii obce od jejího vzniku po současnost s důrazem na druhou polovinu 20. století. Uvedené pasáže se zabývají proměnami obce z mnoha hledisek, například proměny obyvatelstva, zastupitelstva, staveb, dále jsou zaměřeny na místní tradice, zvyky a kulturní akce. Poslední kapitola je zaměřena na historii sboru dobrovolných hasičů, popis vzniku družstev, jejich působení v obci a soutěže, kterých se účastní.
The history of the village Lažínky and voluntary fire brigade in the post-war period
Keywords: historie; obec Lažínky; proměny obce; sbor dobrovolných hasičů; požární útok; hasičská soutěž; history; Lažínky community; transformation of the village; volunteer fire brigade; fire attack; firefighting competition