Typ zaměstnání jako rizikový faktor morbidity osob 45-65 let - Zděnovcová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Bakalářská práce se zabývá tématem ?Typ zaměstnání jako rizikový faktor morbidity osob 45 - 65 let?. Práce je rozdělena na dvě části, teoretickou a praktickou. Teoretická část zahrnuje poznatky o pracovním lékařství, kategorizaci prací, rizikových faktorech pracovních podmínek, opatřeních s tím spojených a legislativu v této problematice. Součástí je také rozdělení typu zaměstnání na vedoucí pracovníky, zaměstnání sedavá a práce v pohybu. Tato část je zpracována sekundární analýzou dat z odborné literatury, odborných internetových stránek a právních předpisů. Praktická část je tvořena třemi částmi. V první jsem použila statistické údaje z UZIS pro vysledování nejčastějších příčin hospitalizace a úmrtí v Jihočeském kraji v roce 2011. Ve druhé části výzkumu jsem použila údaje od závodní lékařky zkoumaného podniku o nemocnosti zaměstnanců, které jsem statisticky zpracovala a vyhodnotila. Hypotéza Dělnické profese mají vyšší morbiditu se potvrdila. Třetí výzkumnou část jsem hodnotila kvantitativním výzkumem, metodou dotazování, technikou dotazníků. Rozdala jsem 50 dotazníků, na zpět se jich vrátilo 38, návratnost činí 76%. Dotazník obsahoval 14 otázek a byl rozdán zaměstnancům milevského podniku ZVVZ GROUP a.s.. Dotazník jsem nejprve rozdělila na respondenty pracující v pohybu a respondenty se sedavým zaměstnáním. Z celkového šetření se také potvrdila hypotéza, že zaměstnanci pracující v pohybu mají vyšší morbiditu.
Type of employment as a risk factor for morbidity of persons 45 to 65 years old
Keywords: kategorizace prací; morbidita; pracovní proces; rizikový faktor práce; job categorization; morbidity work process; job risk-factor