Vliv způsobů a intenzity využívání na fytocenologický vývoj a biodiverzitu travních porostů. - Kondrátová, Petra (Jihočeská univerzita, 2013)
Hlavním úkolem této diplomové práce bylo posouzení vlivu způsobů a intenzity využívání na fytocenologický vývoj a biodiverzitu travních porostů. Tato práce zahrnuje travní porosty z hlediska jejich rozdělení, různých způsobů obhospodařování a využití. Důležitým úkolem této práce bylo hodnocení výskytu rostlinných druhů na travních porostech ležících na vytipovaných lokalitách České Budějovice, Slavošovice a Radostice. Dále se pak tato práce zabývá stanovením vodního výživného režimu na lokalitě ponechané ladem. Poznatky o výskytu rostlinných společenstev byly doplněny o výsledky vlastního pozorování na těchto lokalitách. Na základě zjištěných poznatků byly zpracovány tabulky a grafy, které potvrzují a v některých případech i vyvracejí údaje o výskytu rostlinných druhů v závislosti na odlišném způsobu obhospodařování travních porostů (kosená, spásaná, ležící ladem).
The influence of way and intensity of grassland management on phytocenological dynamics and biodiversity of grasslands.
Keywords: Trvalé travní porosty; ekologické faktory; fytocenóza; vlivy na travní porosty; biodiverzita; indexy druhové diverzity; vodní a výživný režim.; Permanent grassland; ecological factors; phytocenosis; impacts on grassland; biodiversity and species diversity indices; water and nutrient.