Tisk objektů určených pro osvojení základů tvorby 3D modelování - Bolvári, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce pojednává o tvorbě vzorových úloh určených k modelování objektů. Tyto úlohy jsou vytvářeny ve dvou programech pro 3D modelování. Vybrané úlohy zahrnují základní postupy při tvorbě 3D modelů. Úlohy jsou následně porovnány z hlediska metod a principů použitých v obou vybraných programech. V bakalářské práci jsou sepsány odlišnosti a náročnosti při vytvoření v daném programu. Kromě programů určených k této práci, práce také zahrnuje rozbor dalších programů, které se zabývají stejnou nebo podobnou problematikou. Jedinou podmínkou k zařazení do této práce byla jejich volná distribuce. Na závěr teoretické části je provedena diskuze, která analyzuje každý model z hlediska jeho náročnosti při modelování a dále rozhoduje, za jakých podmínek je možné model vytisknout. Praktická část práce řeší samotný průběh modelování a výsledný 3D tisk. 3D tisk je detailně zpracován, veškeré chyby při tisku jsou sepsané, vysvětlené a doplněné o možnosti se těmto chybám v budoucnu vyvarovat. Výsledkem této práce jsou úlohy pro modelování jednoduchých objektů, které prověří znalosti a dovednosti začínajícího modeláře a následný výběr vhodných úloh k 3D tisku. Celá práce je umístěna na internetových stránkách. Ty dále zahrnují seznam volně dostupných programů k 3D modelování a k 3D tisku s odkazy na jejich stažení. Webové stránky zároveň obsahují celou praktickou část bakalářské práce, kterou je možné si stáhnout a prohlubovat si tak své znalosti a dovednosti. Práce je vhodná pro začínající grafiky, případně pro žáky základních a středních škol, kde se 3D grafika vyučuje.
Printing objects for mastering the basics of 3D modeling
Keywords: 3D modelování; 3D tisk; Blender; SketchUp; 3D modeling; 3D printing; Blender; SketchUp