Speciální pomůcky pro děti postižené specifickou poruchou učení - dyslexií - Doležalová, Lada (Jihočeská univerzita, 2008)
Teoretická část diplomové práce se věnuje popisu specifické poruchy učení, dyslexie, příčinám vzniku poruch, diagnostice a reedukaci. Snaží se odhalit prvotní příznaky dyslexie. Dále se zabývá nápravným postupem a možnostmi práce s dítětem s dyslexií v hodinách českého jazyka na 1. stupni základní školy. Všímá si také osobnosti dítěte a jeho postavením ve škole. Praktická část je zaměřená na tvorbu pomůcek pro dyslektiky. Jedná se o pracovní sešity. Každá vytvořená pomůcka je popsána, je uvedeno, jaký je její přínos pro žáka i učitele a jak se s ní dá pracovat během vyučování.
Special aids for children afflicted with specific disorder of learning - dyslexia
Keywords: Dyslexie; specifické poruchy učení