Markéta Tereza Španělská a její příjezd na Apeninský poloostrov roku 1666 očima soudobého pozorovatele - Kříž, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2016)
Předkládaná bakalářská práce se věnuje cestě Markéty Terezy Španělské z Madridu do Vídně roku 1666. Zaměřuje se především na reflexi každodenního života manželky císaře Leopolda I. během cesty a doprovodné barokní performance, které tvořily nedílnou součást putování mladší dcery Filipa IV. Z heuristického hlediska vychází především z dobového tisku Relacion diaria de la iornada de la Senora Emperatriz: desde que desembarcó en el Final, hastaque salió de Lombardia od Josepha de Villarroell, jenž vyšel roku 1667 v Miláně. Tento španělsky psaný deník cesty Markéty Terezy byl sestaven jedním z přímých účastníků zmiňované výpravy. Přítomná práce se rovněž pokouší o konstrukci obrazu Markéty Terezy a Luise de Guzmán Ponce de León, španělského místodržícího Milánského vévodství, v symbolické řeči výše uvedených performancí.
Margaret Theresa of Spain and her arrival to the Apennine Peninsula in 1666 viewed by a contemporary eyewitness
Keywords: Markéta Tereza Španělská; Milánské vévodství; slavnost; rituál; Luis de Guzmán Ponce de León y Toledo; cestování; každodennost; 1666; slavnostní vjezd; Margaret Theresa of Spain; Duchy of Milan; celebration; ritual; Luis de Guzmán Ponce de León y Toledo; traveling; everyday life; 1666; ceremonial entry