Dostupnost rehabilitačních a kompenzačních pomůcek pro osoby s revmatoidní artritidou. - Kubalová, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce na téma ?Dostupnost rehabilitačních a kompenzačních pomůcek pro osoby s revmatoidní artritidou? má výzkumný charakter. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část se zabývá komplexní charakteristikou onemocnění revmatoidní artritidy. Dále poukazuje na diagnostiku a léčbu daného onemocnění. Je zde nastíněna i problematika potřeb pacientů s touto chorobou. Součástí je také kapitola řešící otázku kompenzačních a rehabilitačních pomůcek, které umožňují zlepšení kvality života a lepší začlenění do společnosti. Praktická část řeší problematiku dostupnosti kompenzačních a rehabilitačních pomůcek na současném trhu spolu s finanční participací nemocných. K dané problematice byly stanoveny tři cíle. První cíl měl za úkol zmapovat nabídkové možnosti kompenzačních a rehabilitačních pomůcek v souvislosti s poptávkou ze strany osob s revmatoidní artritidou. Druhým cílem bylo zjistit, jaké kompenzační a rehabilitační pomůcky jsou nejčastěji využívány. A poslední cíl měl zjistit ochotu osob s revmatoidní artritidou finančně participovat na pořízení kompenzačních pomůcek. Domnívám se, že stanovené cíle bakalářské práce byly naplněny. Ke zpracování dané problematiky a zjištění jmenovaných cílů bylo zvoleno kvantitativního výzkumu. Byla využita metoda dotazování ve formě dotazníku. Na základě výsledků výzkumu byly potvrzeny obě tyto hypotézy: Pacienti s revmatoidní artritidou nejčastěji používají kompenzační pomůcky v oblasti chůze a Finanční participace na pořízení kompenzačních pomůcek pacientů s revmatoidní artritidou je závislá na zapojení pacientů do pracovního procesu. Poznatky a výsledky z této bakalářské práce mohou být přínosem pro studenty následujících ročníků oboru rehabilitační psychosociální péče o postižené děti, dospělé a seniory. Dále může práce sloužit jako podnět pro distribuční firmy s kompenzačními pomůckami tak, aby zohlednily požadavky osob s revmatoidní artritidou.
Availability of rehabilitation and compensation aids for persons with rheumatoid arthritis.
Keywords: revmatoidní artritida; kompenzace; rehabilitace; pomůcka; rheumatoid arthritis; compensation; rehabilitation; aid