Etická dilemata v sociální práci z pohledu sociální pracovnice s odsouzenými ve výkonu trestu odnětí svobody. - Viková, Zuzana (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na etická dilemata při práci sociální pracovnice s odsouzenými ve výkonu trestu odnětí svobody z interdisciplinárního z pohledu. Diplomová práce se zabývá významem etiky v práci sociální pracovnice, vymezuje předmět etiky, zejména vztah etiky a morálky a popisuje základní etické přístupy. V diplomové práci je k problematice přistupováno nejen z etického hlediska, ale i z pohledu psychologického a pedagogického. Je zachycen historický vývoj etických názorů z pohledu hlavních představitelů etických směrů, jako je deontologie a utilitarismus. Diplomová práce se věnuje pojmu spravedlnosti a sociální spravedlnosti, s kterými pracují etické kodexy jako s jednou ze základních hodnot sociální práce. Další část diplomové práce definuje sociální práci, její cíle, možné dělení, legislativní ukotvení sociální práce a vybrané teoretické koncepty. Cílem diplomové práce bylo odhalit konkrétní situace, se kterými se sociální pracovnice ve vězení setkává a považuje je za eticky dilematické. Praktickým cílem práce bylo přiblížit, jak tyto situace sociální pracovnice prožívá, jaké volí strategie při jejich zvládání a kde hledá zdroje podpory pro své rozhodování.
Ethical dilemmas in social work from the perspective of a social worker with convicts in prison.
Keywords: Sociální práce; sociální pracovnice; etické problémy; etická dilemata; etické principy; Social work; social worker; ethical problems; ethical dilemmas; ethical principles