Komunikační dovednosti sestry z pohledu pacienta - Holendová, Jana (Jihočeská univerzita, 2007)
Tato práce se snažila odpovědět na otázku, zda jsou pacienti spokojeni s komunikačními dovednostmi sestry. Za cílovou skupinu této bakalářské práce byli vybráni pacienti, kteří byli v době výzkumu hospitalizování na interních odděleních nemocnic v Českých Budějovicích a.s. a Havlíčkově Brodě a byli starší 18-ti let. Dotazníkového šetření se zúčastnilo 110 respondentů. Hypotézy výzkumu předpokládaly spokojenost pacientů s verbální komunikací, nespokojenost s neverbální a klesající spokojenost pacientů v závislosti na zvyšujícím se věku. Potvrdila se pouze první jmenovaná hypotéza.
Communication skills of a nurse from the patient´s point of view
Keywords: empatie; komunikace; komunikační dovednost; pacient; emphaty; communication; communication skills; patient