Kultivace viru KE in vivo v přítomnosti inhibitoru glykosylace: vliv na nukleotidovou sekvenci genů virových proteinů. - Farková, Karolína (Jihočeská univerzita, 2008)
V mé práci jsem porovnávala nukleotidovou sekvenci virových genů a výslednou aminokyselinovou sekvenci virových proteinů viru klíšťové encefalitidy varianty Hypr3TM s původní variantou viru Hypr50/CB. Identifikovala jsem čtyři nukleotidové záměny; tři z nich způsobovaly změnu v aminokyselinové sekvenci. Po porovnání s málo pasážovanou variantou Hypr5 se tři z těchto změn shodovaly s touto variantou. Jedna aminokyselinová záměna je unikátní pro variantu Hypr3TM. Tato záměna způsobila změnu v elektrostatickém potenciálu receptorové domény proteinu E, což může ovlivnit proteinové interakce v homodimerech a homotrimerech na povrchu proteinu a interakce proteinu E s receptorem pro virus KE na hostitelské buňce.
Cultivation of tick-borne encephalitis virus in the presence of inhibitor of glycosylation: its effect on nucleotide sequence of genes encoding viral proteins.
Keywords: virus klíšťové encefalitidy; glykosylace; Tick-borne encephalitis; glycosylation