Umělkyně ve výtvarném světě v druhé polovině 20. století a v současnosti. - Davídková, Klára (Jihočeská univerzita, 2022)
Diplomová práce s názvem "Umělkyně ve výtvarném světě v druhé polovině 20. století a v současnosti." sestává ze dvou částí - teoretické a praktické. Teoretická část se zabývá rolí žen umělkyň ve výtvarném umění v druhé polovině 20. století a v současnosti. V souvislosti s tím přibližuje život a tvorbu vybraných umělkyň a poukazuje na jejich postavení v umělecké sféře v kontextu doby. Praktická část diplomové práce navazuje na část teoretickou. Obsahuje realizaci volné grafické tvorby za pomocí fotografie s názvem "Dokonalost v nedokonalostech".
An artist in the world of art in the second half of the 20th century and the present
Keywords: Barbara Hepworth; feminismus; intimita; Jenny Saville; Kiki Smith; Louise Bourgeois; Marina Abramović; Marlene Dumas; umělkyně; žena.; Barbara Hepworth; feminism; intimity; Jenny Saville; Kiki Smith; Louise Bourgeois; Marina Abramović; Marlene Dumas; artist; woman.