Problematika používání osobních ochranných pracovních prostředků v ošetřovatelské praxi - Kulajec, Lilija (Jihočeská univerzita, 2019)
Současný stav: Zdraví sester může být ohroženo různými vlivy. Jednou z možností záštity jsou osobní ochranné pracovní prostředky (dále jen OOPP), které poskytují účinnou ochranu proti infekčnímu agens i jiným rizikům, a to jak pro sestru, tak pro pacienta. Cílem práce bylo zjistit informovanost sester o OOPP a jejich používání. Zjistit, které OOPP sestry používají a vyhodnotit, zda je používají správným způsobem. Metodika: Výzkumné šetření probíhalo kvalitativní metodou, technikou nestandardizovaných hloubkových rozhovorů a pozorování. Rozhovorů se zúčastnilo 16 sester, které byly pozorovány při 112 ošetřovatelských činnostech. Kvalitativní výzkumné šetření bylo doplněno o rozhovor s ústavním epidemiologem a sestrou z pracoviště epidemiologie. Výsledky: Sestry používají k ochraně svého zdraví OOPP a v dané problematice se orientují. Uvědomují si, že tím chrání také pacienta. Sestry běžně používají především rukavice, ústenku a ochrannou zástěru. Při výběru, jaký OOPP zvolit, vycházejí zejména ze standardu ošetřovatelské péče, legislativy, charakteru prováděné činnosti, specifik daného oddělení, vyskytujících se rizik či druhu a způsobu přenosu nákazy. Na pracovištích je k dispozici dostatečné množství několika druhů OOPP a sestry mají možnost se v problematice vzdělávat. Objevují se však překážky bránící správnému používání OOPP. Mezi tyto překážky patří: nedostatek informací, nedostatečné personální zastoupení, tlak na výkon a časový stres. Při pozorování byly zjištěny nejčastěji chyby při používání rukavic a odkládání OOPP. Doporučení pro praxi: Ke zvýšení úrovně používání OOPP může přispět zavedení uceleného školení o jednotlivých OOPP, častější kontroly ze strany vedoucích pracovníků, pravidelná aktualizace standardních ošetřovatelských postupů, dostatečné personální zabezpečení a dostatek ochranných pomůcek na oddělení.
Usage of personal protective equipment in nursing practice
Keywords: osobní ochranné pracovní prostředky; prevence; sestra; infekce spojené se zdravotní péčí; profesionální infekce; personal protective equipment; prevention; nurse; healthcare-associated infections; professional infections