NENÍ TO PRAVDA, ALE MOHLA BY BÝT: FAKE NEWS V SOUČASNÉM ČESKÉM MEDIÁLNÍM PROSTORU - Doležalová, Barbora (Jihočeská univerzita, 2023)
Tato diplomová práce se zabývá fenoménem fake news a dezinformací převážně v českém mediálním prostoru, zejména na česky psaných dezinformačních webech nebo sociálních sítích. Práce nastíní, v čem spočívá problematika pojmu fake news a jeho řešení v rámci demokratických režimů. Fake news a dezinformace, se zvláštním zřetelem k 'genderové ideologii', Istanbulské úmluvě a rasistickým narativům, budou nahlíženy prizmatem intersekcionálního feminismu. Na specifických obrazových a textových ukázkách z dezinformačních webů uvede příklady a metodou kritické analýzy diskurzu ukáže, jak daná média pracují s textem a vizuálními prvky a jaké diskurzivní rámce tím komunikují. Práce mapuje narativy dezinformačních webů s přihlédnutím k současnému českému politickému diskurzu
IT'S NOT TRUE, BUT IT COULD BE: FAKE NEWS IN THE CONTEMPORARY CZECH MEDIA SPACE
Keywords: fake news; dezinformace; kritická analýza diskurzu; ideologie; intersekcionální feminismus; fake news; disinformation; critical discourse analysis; ideology; intersectional feminism