Fenomén netholismu u žáků 2. stupně základních škol na Příbramsku - Ječmenová, Michaela (Jihočeská univerzita, 2011)
Má diplomová práce se zabývá netholismem, tedy závislostí na internetu. Tuto problematiku považuji v dnešní době za aktuální a zároveň rodiči často podceňovanou. Všem profesím pracujícím v kontaktu s dětmi může posloužit jako informační materiál. Zmiňuje zde důležité symptomy, které se vyskytují při závislosti na internetu, dále zásady bezpečného internetu a dohledu rodičů nad činnostmi dětí na internetu. Důležitá je také existence rizik týkajících se počítačů a zdraví. Rozsáhlou kapitolu tvoří komunikace na internetu. Určila jsem si dva hlavní cíle mé diplomové práce. Cíl 1: Zmonitorovat aktivity dětí na internetových stránkách v závislosti na jejich věku. Cíl 2: Zjistit informovanost dětí o rizicích plynoucích z nadměrného užívání internetu. (Za nadměrné užívání internetu se rozumí doba delší než 3 hodiny denně.) Pro naplnění určených cílů a otestování hypotéz jsem použila anonymní dotazník, metodu kvantitativního výzkumu. Předmětem šetření byla problematika užívání internetu dětmi na druhém stupni základních škol. Koncepce otázek byla různorodá. Domnívám se, že se mi podařilo naplnit oba mnou zvolené cíle diplomové práce. Formulované hypotézy jsem po vyhodnocení dotazníkového šetření vyvrátila. Hypotéza H1: Děti z druhého stupně základních škol věnují nadpoloviční většinu svého času komunikaci prostřednictvím internetových sociálních sítí, potvrzena nebyla. Z dotazníkového šetření vyplynulo, že s přáteli nebo s neznámými lidmi komunikuje prostřednictvím sociálních sítí téměř vždy pouze 23 % dotazovaných z celkového počtu 175 respondentů. Hypotézu H2: Děti z druhého stupně základních škol jsou nedostatečně informovány o rizicích vyplývajících z užívání internetu, se mi nepodařilo potvrdit. Pouhých 12 % dětí si myslí, že neexistují rizika plynoucí z užívání internetu. Za přínos mé diplomové práce do zdravotně sociální oblasti bych považovala především uvědomění si ?netholismu? jako jiné podoby závislosti.
Phenomenon of Netholism in Pupils of the Second Stage of Primary Schools in Příbram Area
Keywords: dítě; elektronická komunikace; kyberprostor; netholismus; sociální síť; závislost; child; electronic communication; cyberspace; netholism; social network; addiction