Siger z Brabantu a středověký spor o věčnost světa - Severa, Miroslav (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce se snaží zachytit pozici některých středověkých autorů co se týče sporu o původ a trvání světa. Nějprve jsou zmíněny některé biblické prameny a nauka magisteria. Následuje rozsáhlá kapitola o Filoponově sporu se Simpliciem ohledně výkladu Aristotelova spisu De caelo (O nebi), která je doplněna krátkou kapitolou pojednávající o problémech spojených s konceptem nekonečna. Následují dvě kratší kapitoly. První je o Averroově stanovisku k problému věčnosti světa, které popsal ve svém spise Tahafut al Tahafut. Následuje kapitola o Maimonidově stanovisku popsaném v jeho Dux perplexorum. Poté již přichází sekce, v které je provedena analýza Sigerova spisu De aeternitate mundi s přihlédnutím k jeho Questiones metahysicae. Tuto kapitolu doplňuje detailní popis vztahu rozumu a víry načrtnutý ve spise Boethia z Dacie-De mundi aeternitate, který je následně aplikován na řešený problém.
Siger from Brabant and the Medieval Problem of the Eternity of the World
Keywords: Siger z Brabantu; Boethius z Dacie; Filoponus; Averroes; Věčnost; Věčnost světa; Víra a rozum; Stvoření světa