Sochařská a malířská výzdoba cisterciáckých klášterů se zaměřením na klášter ve Zlaté Koruně - Blažková, Eva (Jihočeská univerzita, 2023)
Bakalářská práce s názvem Sochařská a malířská výzdoba cisterciáckých klášterů se zaměřením na klášter ve Zlaté Koruně je čistě teoretická. První část se věnuje obecné charakteristice a historii cisterciáckého řádu. Druhá část je zaměřena na vybrané cisterciácké kláštery na území Čech a Moravy, kde se snaží nastínit problematiku vývoje a architektonické, sochařské a malířské výzdoby jednotlivých klášterů. Hlavní část práce je věnována bývalému cisterciáckému klášteru ve Zlaté Koruně. Zde podrobněji rozebírá historii a umělecké prvky daného opatství. U vybraných zlatokorunských místností se snaží práce postihnout charakteristické architektonické, sochařské či malířské prvky, které poté porovnává s prvky některých dalších vybraných klášterů na českém území.
Sculptural and Painting Decoration of Cistercian Monasteries with a Focus on the Monastery in Zlatá Koruna
Keywords: Cisterciácký řád; cisterciáci; kláštery; architektura; sochařství; malba; Zlatá Koruna; Cistercian order; Cistercians; monasteries; architecture; sculpture; painting; Zlatá Koruna (Golden Crown)