Od literatury k opeře: Srovnání výchozích literárních verzí s jejich využitím v žánru operních děl - Bicanová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2019)
Práce se zabývá komparativní analýzou, v níž na jedné straně stojí původní literární díla (prózy, dramata), jež byla následně využita pro tvorbu libret operních děl. Práce se zaměřuje na operní provedení, jež byla v posledních letech uváděna na scénách Jihočeského divadla, a zároveň na díla tvořící kánon tradice světové opery. Analýza sleduje způsob adaptování původního díla, tj. konverzi díla, které je určeno k tichému čtení, do žánru, který je založen na performativnosti a který mnohem více zdůrazňuje svoji artificiálnost. Práce tedy sleduje konvenční i invenční rysy jak z hlediska původního literárního ztvárnění, tak i z hlediska operní textové "adaptace". Práce se specificky zaměřuje na vztah těchto děl: Victorien Sardou: Tosca a Giacommo Puccini: Tosca; Prosper Mérimée: Carmen a Georges Bizet: Carmen; Pierre - Augustin Caron de Beaumarchais: Figarova svatba a Wolfgang Amadeus Mozart: Figarova svatba; Antonio García Gutiérrez: Trubadúr a Giuseppe Verdi: Trubadúr; a dále také na díla bez literární předlohy: Giuseppe Verdi: Aida a Antonín Dvořák: Rusalka.
From literature towards opera: Comparative analysis of prose fiction and drama that have been adapted into the genre of opera performance
Keywords: Libreto; literatura; opera; Tosca; Carmen; Figarova svatba; Trubadúr; Aida; Rusalka; srovnání; Jihočeské divadlo; Libretto; literature; opera; Tosca; Carmen; The Marriage of Figaro; Il Trovatore; Aida; Rusalka; comparison; The South Bohemian Theatre?