Interpretace deníků Karla Poláčka a Jiřího Ortena - Żywczoková, Anežka (Jihočeská univerzita, 2022)
Bakalářská práce se zabývá interpretací deníků dvou spisovatelů židovského původu - Karla Poláčka a Jiřího Ortena. Je rozdělena do čtyř hlavních částí. V první je představena metodologie, ze které práce vychází, nastiňuje také problematiku deníku jako autobiografického žánru. Pracuje s pojmy autobiografie, autenticita a konstruovaná stylizace autorského subjektu. Druhá část se věnuje historickému kontextu doby židovské perzekuce na základě odborné literatury. Třetí a čtvrtá část jsou zaměřeny na osobnosti Karla Poláčka a Jiřího Ortena a na interpretaci jejich deníků. Cílem práce je představit deník ve světle autorského subjektu a upozornit nejen na jeho historickou povahu, ale i na rys rétorický.
Interpretation of Diaries by Karel Poláček and Jiří Orten
Keywords: deník; holocaust; subjekt; Karel Poláček; Jiří Orten; diary; holocaust; subject; Karel Poláček; Jiří Orten