Vznik, změna a zánik pracovního poměru - problematika s tím spojená. - Valentová, Dagmar (Jihočeská univerzita, 2011)
Cílem bakalářské práce bylo popsání problematiky spojené s pracovním poměrem, porovnání teorie s praxí a návrhy změn, které by v dané problematice usnadnily vztahy mezi zaměstnanci a zaměstnavateli. Výsledkem bakalářské práce je popis a zhodnocení hlavních oblastí týkajících se vzniku, změny a skončení pracovního poměru. Dále práce popisuje hlavní problémy nejen samotného zákoníku práce, ale pracovněprávních vztahů obecně. Práce je proto průřezem několika hlavních kapitol zákoníku práce. Ve vztahu zaměstnance a zaměstnavatele nikdy nemůže jít o rovnocenné partnerství, i když je to tak často prezentováno a obě strany by si to mnohokrát jistě přály. Zákoník práce definuje, že závislá práce je vykonávána ve vztahu nadřízenosti zaměstnavatele a podřízenosti zaměstnance. Mezi zaměstnanci a zaměstnavateli vznikají nedorozumění především z důvodu neznalosti nebo špatného výkladu pracovněprávních vztahů. Bakalářská práce vychází především z dostupné literatury a zdrojů, z pracovních zkušeností v oblasti pracovněprávních vztahů z pohledu zaměstnavatelů i zaměstnanců.
Start, change and termination of employment relationship - related problems.
Keywords: zákoník práce; zaměstnanec; zaměstnavatel; pracovní poměr; vznik pracovního poměru; změna pracovního poměru; skončení pracovního poměru; labour code; employee; employer; employment; start of employment; change of employment; termination of employment