Arteterapie - práce s hlínou - posun v prostorovém vyjádřování a jeho vliv na osobnost klientů s mentální retardací - Přibová, Eva (Jihočeská univerzita, 2007)
Práce pojednává o haptickém vnímání a jeho vlivu na osobnost klientů s mentální retardací. Zvolila jsem keramiku - práci s hlínou, kdy se klienti od samých začátků seznamují s materiálem různých konzistencí, různé teploty a rozličných tvarů. V rámci svých možností se dostávají k prostorovému vyjádření. Zároveň jsem sledovala jaký vliv má tento posun v tvorbě na celkovou osobnost klientů, na jejich chování a na integraci ve společnosti. Dospěla jsem k závěru, že pokud mají tito lidé možnost haptického vyžití, dochází nejenom k odčerpávání jejich negativních emocí, ale časem jsou i schopni posunout se v emoční vyzrávání
Art-therapy-the work with clay: the change in spatial expression and its influence on the personality of clients with mental retardation