Francouzská a česká terminologie v evropských legislativních textech zaměřených na oblast: "Ochrana zdraví" - Hrachová, Lucie (Jihočeská univerzita, 2006)
Tato bakalářská práce popisuje v první řadě relativně nový jazykový obor, což je korpusová lingvistika. Nastiňuje její historii, vysvětluje pojem "korpus" a popisuje druhy jazykových korpusů. Dále se zabývá i Českým národním korpusem, jeho historií a přínosem pro studování českého jazyka. Blíže se pak tato práce zabývá paralelním korpusem, což je korpus, ve kterém se zkoumají dva i více cizojazyčných textů dohromady. Popisuje práci s programem ParaConc pomocí něhož se cizojazyčné texty paralelně zkoumají. Výzkumná část této práce má za úkol analyzovat a zhodnotit překlady vybraných termínů v evropských legislativních textech zaměřených na oblast "Ochrana zdraví".
French and Czech terminology in European legislative texts concentrated on the field: Health protection
Keywords: korpusová lingvistika; historie; Český národní korpus; the Corpus Linguistics; the history; the Czech National Corpus